Web Sitenizin hızı müşterilerinizin veya kullanıcılarınız sitenizin performansının düşmesini ve girişlerinizin yavaşlamasını istemez. Zaman geçtikçe kullanıcı kazanan ve sürekli olarak güncellenen web sitelerinde gereksiz olarak kalan fotoğraf, resim, kırık link, medya dosyaları sitenizde yavaşlamaya sebep olmaktadır. Bu da zamanla web sitenizin çok fazla yavaşlamasına sebep olmaktadır.
Peki O Zaman Neden Bakım Yapmalısınız?
Çoğu Kullanıcınız web sitenizin yüklenme süresi 5 saniyeden fazla olduğu zaman web sitesi açılmadan siteleri terk etmektedir. Özellikle İnternet üzerinden alışveriş yapılan bir E-Ticaret Web siteniz varsa eğer müşterileriniz sipariş vermekte tereddüte düşebilmektedir. Belki de sadece birkaç dakikanızı ayırarak bu bakımları yaparak daha fazla ziyaretciye ulaşabilirsiniz. Bu yüzden web sitenizde bakım yapmak sizlere uzun vade de çok faydası olacatır.
En iyi sayfa hızlandırma tekniklerine değinmeden önce belirtmek gerekirse, web sitelerinin açılış süreleri ve bu sürelerin genel anlamdaki karşılıkları uzun süredir şu şekilde kabul görmektedir:
1 saniye veya daha az: Çok iyi
1 ve 3 saniye aralığı: İyi
3 ve 6 saniye aralığı: Ortalama
6 ve 8 saniye aralığı: Zayıf
8 saniye ve daha uzun: Çok zayıf
Wordpress üzerinde ücretli veya ücretsiz birçok eklenti bulunmakatır. Ancak zorunlu olarak kullandıklarınız dışında kullanmadığınız gereksiz kalan eklentiler sinmezse eğer o eklentiler her web sayfanıza ziyaretçi girdikce o gereksiz eklentilerin yüklemesini yapacak ve web sayfanızda önüne geçilmeyen bir yavaşlıkla karşılaşabilirsiniz ve ek olarak bu gereksiz olan eklentilerinizi silerek hem disk üzerinde yer açabilirsiniz hem de site performansına katkı sağlamış olabilirsiniz.
Kullandığınız hazır tasarımlarda javascript ve css dosyalarında gereksiz boşluk ve gereksiz kodlar bulunabilmektedir. Bu durum da sizlerin web sitelerinize girerken yavaşlamasına sebep olmaktadır. Bunun en basit yöntemi web siteni Google PageSpeed Insights aracıyla çalıştırırsanız, muhtemelen CSS ve JS dosyalarının boyutunu en aza indirme konusunda bilgilendirilirsin. Google tarafından sağlanan makale ve bilgilendirmeler ile manuel bir şekilde bu bakımı sizde yapabilirsiniz.
Ancak bu kadar bilgi sahibi değilseniz ve en basit bir şekilde nasıl yaparım diye düşünüyorsanız eğer sizlere önerim Autoptimize'dir. Bu eklenti Wordpress kullanıcıları tarafından çokca tercih edilen ve biraz da basit olduğundan kullanılan bir sistemdir. Sizde manuel olarak yapamayacaksanız eğer bir eklenti kullanarak yapabilirsiniz.
Unutmayın Javascript ve css boyut küçültme işlemini elle yaparak daha hızlı bir web sitesine sahip olabilirsiniz. Eklenti kullanarak elle yaptığınızdan Web site hızını biraz daha az hissedeceksiniz.
Web sitenizde kullandığınız veya kullancağınız görsellerin mb boyutlarını ne kadar yüksek olursa eğer o kadar web siteniz geç yüklenecektir. Peki bunu wordpress üzerinde nasıl yapabiliriz? Diye sorduysanız eğer hemen anlatıyorum.
Bunu otomatik olarak yapan bir WordPress eklentisi WP Smush.it’tir. Hem mevcut medya için dosya boyutunu hem de sitene yüklenen her şeyi azaltabilir.